Vind overal ter wereld een openbaar toilet
Gebeurt het ook elke keer opnieuw? De nood is hoog, en dat op een ondénkbare plaats.
In de verste verte geen toilet te bespeuren. Of toch?
Dankzij dit artikel ontdek je nieuwe openbare plaatsen, goede apps en nog meer verrassende tips om altijd en overal een toilet te vinden én de gebruiken van elk land te respecteren.
Neem een kijkje op gebruikelijke plaatsen
Eerst en vooral zijn er natuurlijk de gebruikelijke plaatsen waar je terecht kan.
-
Ga een café of restaurant binnen om iets te drinken of eten.
Wanneer je een aantal glazen drinkt heb je natuurlijk binnen de kortste keren hetzelfde probleem. Daarom ben ik zelf geen zo’n grote fan om iets te gaan drinken zodat je eens naar het toilet kan gaan. -
In openbare plaatsen zoals een museum, een bibliotheek, een stadhuis of een infopunt kan je meestal binnenglippen of netjes vragen of je naar het toilet kan.
-
In niet openbare plaatsen zoals een bioscoop, hotel of ziekenhuis kan je meestal terecht zonder aangesproken te worden.
Nuttige sites en apps voor het vinden van een openbaar toilet
Kan je geen geschikt toilet vinden, dan zijn er ontelbare sites en apps op de markt om er toch één te vinden.
Ik lijst even de belangrijkste op.
-
Ben je in de Benelux? Dan kan je via www.hogenood.nl letterlijk uit de nood geholpen worden. Je kan er ook een app voor installeren. Deze heb ik gebruikt toen de nood het hoogst was in Deventer. Lees hiervoor ons artikel over de Sallandse heuvelrug.
-
Er bestaat een website om een openbaar toilet te vinden aan de Belgische kust.
-
Specifiek voor Nederland bestaat de website www.wcvinder.nl.
-
Voor Ierland heb je de website www.pee.ie.
-
Verder weg? Dan kan je met de app Where is public toilet wereldwijd een toilet vinden! Laat ons zeggen, de Tripadvisor van de openbare toiletten.
In Spanje kon ik zo gemakkelijk een openbaar toilet terugvinden. -
Ben je niet zo’n fan van veel apps op je telefoon? Dan kan je via Google Maps gemakkelijk op zoek naar de “restrooms nearby”.
Plassen in de vrije natuur
Mijn favoriete plaats voor een buitenshuis toiletbezoek is eerlijk gezegd de natuur.
Zouden er echt mensen bestaan die nog nooit een boom of struik zochten om even achter te schuilen en alles los te laten? Ik hoop van niet.
Maak je gebruik van wc-papier of tissues als je de natuur in gaat? Neem je papier terug mee! Het heeft namelijk lange tijd nodig om af te breken als het in de natuur belandt.
Je kan een plastiek zakje voorzien of het gewoon in de zijzak van je rugzak stoppen. Eventueel kan je een kleine handsanitizer meenemen om nadien even je handen te ontsmetten (ook al wordt beweerd dat dit absoluut niet onhygiënisch is).
Gooi zeker geen vochtige doekjes in de natuur, deze hebben nóg veel meer tijd nodig om afgebroken te worden.
Vind je het moeilijk om in de natuur te plassen? Dan kan je altijd gebruik maken van een plastuit .
Ken je de Travel John?
Tijdens onze roadtrip naar Namibië, wilden we graag op safari. Het is echter, voor je eigen veiligheid, verboden om bij een safari uit de auto te stappen. In het Etosha NP in Namibië blijf je in je auto voor uren, om bij een waterpoel wild te spotten.
Een openbaar toilet kan je wel vinden, maar deze bevinden zich toch telkens op een tweetal uren rijden.
Dus ging ik op zoek naar een oplossing voor mijn “plasprobleem”. Want je wil toch kunnen genieten zonder constant rond te rijden voor een toilet?
Ik ontdekte de TravelJohn!
Een speciaal ontworpen wegwerp plaszak, voor elke gelegenheid waar geen toilet voorhanden is. De plaszak bevat absorberende korrels waarbij vocht in gel wordt omgezet. Daardoor gaat de zak niet lekken. Ideaal voor in de auto dus. Geschikt voor dames, heren en kinderen.
Ik moet zeggen, ik ben fan! Dit is dan ook mijn ultieme tip!
Tijdens het schrijven van dit artikel, ontdekte ik de Travel John braakzakjes. Lijkt me fantastisch, en probeer ik binnenkort zeker eens. Ik word namelijk snel wagenziek.
Wat kan je preventief doen om minder te plassen?
Ben ik van plan een daguitstap te maken? Dan beperk ik mijn ontbijt tot 2 glazen, en vermijd ik absoluut thee.
Thee zou een stimulerende werking hebben op het centrale zenuwstelsel en hierbij de nieren stimuleren. Hierdoor wordt er tijdelijk sneller urine geproduceerd.
Van thee moet je niet méér plassen, maar dus wel snéller plassen.
De kostprijs van plassen
Munten
Het is een goed idee wat munten op zak te hebben. In veel landen moet je eerst betalen voor je kan plassen. De nood zal maar dié keer net te hoog zijn.
Boete wildplassen
Onze Belgische trots Jeanneke en Manneken Pis uit Brussel mogen het wel. Als wij in een ‘bebouwde kom’ op straat plassen kunnen we een fikse boete krijgen voor wildplassen. Opgelet dus.
Vreemde toilet-gebruiken
Geniet van mooie toiletten
Probeer ook maar eens te genieten van een toiletbezoek! Op reis kan je soms echt mooie pareltjes ontdekken.
Taal
Vraag je om een toilet, wc, toilettes, tualet, húske, salerni, toaleta, toalete of inodoro? Zoek voor je vertrek even op welk woord gebruikelijk is op je reisbestemming.
Toilet-papier
In sommige landen hebben ze een smallere riolering waardoor het toiletpapier niet in het toilet wordt gegooid, maar je deze in een emmer naast het toilet moet deponeren.
Probeer hier op te letten. Meestal hangt er wel een blad om dit uit te leggen.
Je hebt het bijvoorbeeld op de Griekse eilanden en ik zag het ook al in Spanje.
Wat bij problemen?
Niet proper
Het gebeurt nogal vaak dat openbare toiletten er niet zo proper uitzien. (Dat is natuurlijk de reden waarom ik liever de natuur in ga…)
Soms kan het natuurlijk niet anders. Ik ontdekte de Toly wc-doekjes om het soms net iets aangenamer te maken.
Ziek
Ben je op reis, eet je anders en loopt het verkeerd? Overal is wel een apotheek te vinden voor wat medicatie.
Naast medicatie voor diarree of constipatie is het ook belangrijk om niet uit te drogen. Ga je bijvoorbeeld naar Afrika, waar je beter zelf wat medicatie voorziet, zorg dan ook dat je O.R.S. meehebt.
Acties rond openbare toiletten
Wist je dat er in Nederland een toiletalliantie bestaat? Een organisatie die streeft naar méér openbare toiletten.
Super leuk toch?!
Ook in België worden geregeld acties op poten gezet voor meer openbare toiletten, zo heb je onder meer de Gentse vzw Plasactie.
Hou dus maar je app in het oog. Voor je het weet zijn er alweer een boel nieuwe openbare toiletten voorhanden en kan je nog meer met een gerust gevoel op reis.