Een fotoboek maken van je reis
Vind je het wel leuk om je eigen fotoboeken te hebben maar vind je het moeilijk om die zelf te maken? Lees hieronder onze tips voor leuke boeken.
Een fotoboek maken
Een fotoboek maken is leuk! Het begint natuurlijk allemaal met het verzamelen van àl je foto’s.
Tips hoe je dit het beste kan doen vind je in ons artikel Orde in je vakantiefoto’s.
Eén fotoboek per reis
Toen digitaal nog niet bestond maakte ik van elke reis een plakboek. Tegenwoordig maak ik van elke reis netjes een digitaal fotoboek. Vind ik wel leuk staan in mijn boekenkast.
Eén fotoboek per jaar
Bijkomend maak ik van élk jaar een fotoboek. Een jaarboek dus. Zo krijgen weekendjes, korte trips en zelfs feestjes een plaatsje in een boek.
Voordelen van een fotoboek
Zo’n boeken hebben tal van voordelen:
-
Foto’s tonen van je reis aan vrienden? Een boek is wel fijner inkijken dan een fotoshow van 30 minuten.
-
Zelf kan je veel regelmatiger terugkijken naar die fijne momenten. Zet je boeken binnen handbereik en mijmer af en toe eens terug over betere tijden.
-
Computer gecrasht? Een fotoboek telt ook als harde backup.
Hoe efficiënt een fotoboek maken
Enkele tips om gemakkelijker en sneller een uniek boek te maken:
-
Ga je voor een bladzijde per plaats of ga je voor een bladzijde per dag? Maak vooraf een keuze.
-
Eén bladzijde per dag? Kijk niet naar duizend foto’s in één keer, maar kijk in je overzicht enkel naar de foto’s van die ene dag. Kies daaruit de foto’s die je in je boek wil.
-
Hetzelfde doe je als je wil groeperen per plaats. Zoek eerst alle foto’s van die plaats of uitstap en kies daar de beste foto’s uit, om in te voegen in je album.
-
Kies je eerst alle foto’s om in te voegen in je boek? Of werk je de bladzijden af per dag/thema? Zelf selecteer ik enkel de foto’s voor de volgende bladzijde(s) en werk ik direct die pagina af. Achteraf dien ik enkel nog wat bij te sturen.
Eerst alle foto’s selecteren van een volledige reis en dan pas aan mijn fotoboek beginnen vind ik lastiger. -
Wil je graag over 10 jaar nog weten waar je precies was of waar je zo hard om moest lachen? Vermeld dan plaatsnamen of leuke anekdotes bij je foto’s.
-
Neem ook foto’s van tickets, gadgets, … die je onderweg hebt verzameld en je graag zou bewaren. Voeg ze toe aan je boek en maak de plaatjes hiermee compleet.
-
Op de achterkant van de kaft probeer ik ook altijd een wegenkaart toe te voegen, waarop ik de plaatsen aanduid waar we hebben verbleven. Bij roadtrips, zoals de Vennbahn, vind ik het wel leuk om daar achteraf snel naar terug te kunnen kijken.
Tijdens de voorbereiding van een reis maken we een kaart via Google My Maps. Van deze kaart maak ik een printscreen, sla deze op als foto, en voeg deze toe aan mijn album.
-
Je fotoboek is je eigen creatie. Maak je eigen unieke versie van hoe jij een reis hebt beleefd.
-
Zorg vooral dat je plezier beleeft aan het maken van je fotoboek. Zo worden de mooiste boeken gecreëerd.
Software voor het maken van een fotoboek
Albelli
Albelli is een voorbeeld van software waarmee je je eigen fotoboek kan maken.
Ik heb er ondertussen al 35 in mijn kast staan, en vind de kwaliteit en service wel goed. Het is ook wel leuk dat al mijn fotoboeken in de kast hetzelfde formaat hebben.
Wil je graag ook een boek maken bij Albelli dan moet je eerst de software lokaal downloaden.
Ben je niet zo handig in boeken maken, dan biedt deze software templates die je kan gebruiken. M.a.w. het boek wordt voor je gemaakt, en jij hoeft enkel nog foto’s toe te voegen.
Ik maak graag mijn eigen decors afhankelijk van het aantal horizontale of verticale foto’s. Wist je dat je je eigen indelingen ook kan opslaan en hergebruiken in je volgende boek? Zo creëer je je eigen stijl.
Polarsteps
Een leuke app om tijdens je reis wat foto’s te verzamelen en/of te delen met de thuisblijvers is Polarsteps.
Ben je niet echt creatief om zelf een fotoboek samen te stellen? Dan kan je na je reis automatisch een fotoboek laten genereren en bestellen. Handig toch?
Zelf vind ik het een leuke app om te bloggen. De fotoboeken zijn wel mooi, maar ik maak ze toch liever zelf via Albelli. Ik vind het leuker om zelf de layout van mijn pagina’s samen te stellen en mijn eigen unieke boek te creëren.
Het bewerken van foto’s
Wil je graag je foto’s bewerken voor ze in een fotoboek komen? Met de software van Albelli kan je wat basisbewerkingen uitvoeren.
Vind je dit niet voldoende dan ga je beter op zoek naar een extern programma voor het bewerken van foto’s. Zelf gebruik ik Capture One voor de basisbewerkingen en het bijknippen van mijn foto’s. Adobe Lightroom is ook een mogelijkheid. Er zijn tal van fotobewerkingsprogramma’s op de markt, zowel gratis als betalend.
Ben je net, zoals wij, geen expert in het bewerken van foto’s. Dan zit er maar één ding op, en dat is ter plaatste direct goede foto’s nemen….